Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Lemoniada – najlepsza!
Składniki:
1,5 l wody
2 cytryny
1 pomarańcza
1 limonka
kilka listków mięty
3 czubate łyżki cukru
Cytryny, limonkę i pomarańczę dokładnie myjemy. Nie ma konieczności ich obierania. Jeśli chodzi o naczynie, to możesz użyć szklanego dzbanka lub nawet przygotować większą ilość lemoniady w garnku (wtedy najlepiej podwoić lub potroić ilość wszystkich składników).

Do kubka wlewamy wrzątek z czajnika, wsypujemy cukier i dodajemy kilka listków mięty. Całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Do dzbanka (ja użyłam dwulitrowego) wlewamy zimną wodę np. mineralną lub gazowaną, a w ostateczności z kranu. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, cytryn, limonek (część kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do wody). Wlewamy także wymieszoną wodę z cukrem i miętą. Całość mieszamy i wrzucamy kilka kostek lodu. Chłodzimy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation